V ŽARIŠČU
22.04.2011
Trigalv - vstajenje
Veselimo se Življenja

Po današnjem Velikem petku pride Velika noč. Oderešenjskost tega sporočila ne le za posameznika, ampak tudi za naš slovenski narod je v tem, da Velika noč ne pride le, če si jo zaslužimo, ampak tudi ,če jo v veri pričakujemo in zanjo prosimo.

 

To, kar se dogaja v Sloveniji z vladno in splošno politično krizo v zadnji tednih ni ne razlog za posebno zaskrbljenost, še manj pa razlog za kakršnokoli zadovoljstvo. V demokratičnih ureditvah so take krize predvidene, predvidena je tudi pot iz njih.

 

Prepričan pa sem, da smo kot država in kot družba zabredli mnogo pregloboko, da bi obstajale hitre, celovite in neboleče rešitve. Zgodovina nas tudi uči, da moramo biti previdni in se bati ljudi, če se v kriznih časih pojavijo in obljubljajo hitre, učinkovite in dokončne rešitve.

 

Zamenjava oblasti v Sloveniji, do katere mora priti in bo prej ali slej tudi prišlo, bo rešila le manjši del problemov. Če se ne bomo začeli odgovorno spraševati o globljih razlogih, iz katerih izhajajo naše težave, bodo razočaranje, nezaupanje in velika razklanost ostale tudi po vsakokratni prihodnji zamenjavi oblasti. Vprašati se moramo, kdo smo, kaj želimo biti, kaj so vrednote, ki bi nas lahko povezovale. Če takih vrednot ne bomo našli, ali pa jih bo premalo, bomo kot narod težko obstali.

Pred kratkim sem bil v polni dvoarni Stožice skupaj z družino na predstavitvi in pričevanju Nicka Vujačiča. Na vrhuncu večera se je obrnil proti knjigi, ki je bila no odru ob Svetem pismu. Bil je najnovejši ponatis del Primoža Trubarja. Vprašal nas je, ali vemo, kateri je bil prvi stavek, ki je v slovenskem jeziku natisnjen v knjigi. In prebral je iz Trubarjeve knjige: »Vsem Slovencem milost, mir, usmiljenje in pravo spoznanje Boga po Jezusu Kristusu«. Pomislil sem, kakšno lepo darilo ob 20. letnici naše neodvisne Slovenije; da pride Avstralec s srbskimi koreninami iz Vojvodine, ki živi v ZDA, ki je brez obeh rok in obeh nog, ki je več milijonom ljudi po vsem svetu posredoval svojo življenjsko izkušnjo in pričeval o upanju, veri in ljubezni; in ki nas Slovence spomni, na katerih temeljih smo se oblikovali kot narod. Ker smo na te vrednote pozabili in namesto tega skušali zgraditi svojo zgradbo državne in nacionalne neodvisnosti na živem pesku,smo danes v hudih težavah.

 

Pokojni slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek, ki si je prizadeval in v precejšnji meri tudi uspel povezati različne poglede in različne ljudi, nam med drugim pušča tudi tole sporočilo.

 


»Bodite ponosni na svoje korenine, na slovenstvo, slovenski jezik, slovensko kulturo, na svoj rod.

 

Ukrepajte! Brez strahu. In zaupajte, da vam bo Bog v pomoč.«

 

V imenu Zavoda 25.junij vsem voščim blagoslovljene velikonočne praznike.

 

Marjan Podobnik
direktor Zavoda 25. junij

Objavi na facebook