Marjan Podobnik

Rojen leta 1960 v Cerknem. Maturiral na gimnaziji Jurije Vega v Idriji in diplomiral na Biotehniški fakulteti v Ljubljani leta 1986.


Na začetku je delal na področju kmetijstva kot kmetijski svetovalec in direktor Kmetijske zadruge v Idriji. Leta 1988 je bil med člani iniciativnega odbora Zveze slovenske kmečke mladine in soustanovitelj prve demokratične politične stranke v Sloveniji po drugi svetovni vojni, Slovenske kmečke zveze. Na prvih demokratičnih volitvah je bil na listi SKZ, ki je bila najštevilčnejša  poslanska skupina koalicije DEMOS, izvoljen v takratno skupščino RS.


Postal je vodja poslanske skupine SKZ. 1992 je postal predsednik stranke, ki je  razširila program in se preimenovala v SLS. 1996 je s SLS na volitvah dosegel skoraj 2o% glasov in po neuspešnih poskusih za oblikovanje programsko sorodne koalicije stopil v vladno koalicijo z LDS dr. Janeza Drnovška. S svojim kabinetom je v tem času med drugim odločilno pripomogel, da je ostalo v slovenski lasti več pomembnih slovenskih podjetij, bank in zavarovalnic, ter skupaj s sodelavci oblikoval zaščitno zakonodajo pred v vstopom Slovenije v EU. Kot podpredsednik vlade RS je bil 1998 sopokrovitelj prvega zbornika o slovensko-hrvaški meji v Istri. Leta 2000 se je po neuspešni združitvi s SKD umaknil iz profesionalne politike, aktiven je ostal v Slovenski narodni zvezi pri SLS. Po enoletnem vodenju podjetja Telekom, kjer je skupaj  s hćerinskimi družbami oblikoval Skupino Telekom Sloenije, katerem je povezal vse družbe se je odločil za samostojno podjetniško pot. Deluje največ na področju nepremičnin  v Srbiji in na nekaterih drugih trgih JV Evrope. 2007 je skupaj s somišljeniki ustanovil Zavod 25. junij.